4 ביוני 2023

מתכון לי

מתכונים במהירות ובקלות

פינת אוכל: הדרך לפנקייק המושלם – פינת אוכל


בעולם המערבי, הפנקייק הוא דוגמה מופתית למזון נחמה מושלם, במיוחד כשהוא מוגש לארוחת בוקר. הסיבה לכך היא שהוא מענג בעליל וצפוי לחלוטין. טעמו של הפנקייק במיטבו כשאוכלים אותו בעצלתיים, במהלך בקרים ארוכים של סוף שבוע. יש ליהנות ממנו ללא חיפזון או מחשבה מיותרת, עדיף בחלוק ונעלי בית, על שולחן המטבח או אפילו במיטה, ורצוי להתפטם ממנו בהגזמה, עד סף הבחילה. הצירוף של שומן, סירופ ובצק ראוי לו שיגרום לאפקט מכביד על הבטן וימנע כל פעילות לא הכרחית למשך מספר שעות. הושב את הגווייה הרדומה והנפוחה בכורסה נוחה עם עיתון ביד, או מול הטלוויזיה: זו הדרך היחידה להתמודד עם קהות החושים שלאחר הארוחה. החוויה הזאת היא תמצית הנחמה".

(פרופ' קן אלבלה, מתוך הספר "פנקייק – היסטוריה עולמית"‏)

למה אנחנו אוהבים פנקייק? זו השאלה. או לפחות השאלה הקיומית החשובה שעליה מנסה לענות ספרו הצנום והחביב של אלבלה, פרופסור אמריקאי להיסטוריה ומחברם של ספרי אוכל בולטים בנושאים שונים. כראוי לחיבור מלומד העוסק בפנקייק, נפתח הספר בדיון הנצחי על ההגדרה השנויה במחלוקת לפנקייק. אינספור הגרסאות הקיימות ברחבי העולם מצליחות לבלבל את המומחים, אבל ההבחנה הבסיסית ביותר מדברת על ההבדל בין פנקייק למאפים שטוחים אחרים, פיתה למשל, ועוסקת בעיסה הבסיסית ובטכניקת הייצור: פנקייק אמיתי מכינים מבלילה מזולפת ולא מבצק.מאפים שטוחים, עשויים בלילה של קמח ומים ומזולפים על משטח לוהט, הם מאכלים עתיקי יומין שאיש אינו יודע לתת להם מקור היסטורי מדויק. כמו מאכלי בסיס רבים, במיוחד אלה המבוססים על דגנים, התפתח המאכל הפופולרי במקביל במקומות שונים ברחבי העולם ושימש כאבטיפוס של עוגה במובנה המודרני. דווקא בגלל פשטות ההכנה וזמינות חומרי הגלם מתקשים ההיסטוריונים למצוא מתכוני פנקייק קדומים. היוונים, הרומאים והעברים הקדמונים – כולם הכינו מאפים שטוחים של גבינה, קמח, ביצים ודבש בטכניקה דומה לזו של הכנת פנקייק, אבל באותם ימים רחוקים נהגו להנציח בעיקר מתכונים של עשירים, שהכילו חומרי גלם יקרים או טכניקות מסובכות. המלה "פנקייק" הופיעה לראשונה בכתובים רק בשלהי ימי הביניים, והמתכון הראשון הופיע במדריך אנגלי לעקרות הבית בסוף המאה ה–16.

את פרקי הספר מקדיש אלבלה לניתוח הסיבות שהפכו את הפנקייק למאכל אהוב בעולם כולו ולתיאור מגוון התפקידים שהוא ממלא: מזון נחמה חם וטרי המוכן בידיה של אם אוהבת לתינוק שנגמל מחלבה, וכך מקושר לנצח לזיכרונות נוסטלגיים נעימים; מזון חגיגי המוגש בחגיגות ובטקסים דתיים של הדתות הגדולות בעולם; אוכל רחוב זמין וזול; מזון של מעמד הפועלים שהפך מזוהה עם חוטבי עצים, כורים ובוקרים אמריקאים; ופריט לגיטימי בתפריט המטבח העילי, דוגמת הבליני הרוסי או הקרפ סוזט הצרפתי.Pancake – A Global History, The Edible Series, Reaktion Books

הפנקייק האמריקאי

האם היו אלה המתיישבים האנגלים או המתיישבים ההולנדים של "הולנד החדשה" שהביאו את תרבות הפנקייק לאמריקה? המחלוקת לא תוכרע לעולם, אבל אין ספק שהפנקייק הפך לחלק בלתי נפרד מהמטבח האמריקאי ולסמל של התרבות האמריקאית הפופולרית. אפילו דקסטר מורגן, רוצח סדרתי טלוויזיוני אטום רגשות, מפגין את אנושיותו דרך טיגון פנקייק בצורת לבבות ומשולשים לילדיה של אשתו.בתי הפנקייק הראשונים החלו להופיע בארצות הברית בשנות ה–50, בתקופה שבה הפכו גם מכוניות פרטיות לתופעה נפוצה. בלב הערים הגדולות ועל אם הדרך – שפעם נסעו בה רק אוטומובילים מעטים שהשתייכו לכוכבי קולנוע ולתעשיינים עשירים – צמחו מסעדות שסיפקו ללקוחות אווירה ביתית חמימה דווקא בעידן של יציאה מהמרחב הביתי. בשנות ה–60 וה–70 נותרו בתי הפנקייק מעוז של שמרנות וערכי משפחה. היפים מגודלי שיער עישנו סמים, עשו אהבה חופשית והפגינו נגד מלחמת וייטנאם, אמריקאים טובים לקחו את משפחתם לבית הפנקייק המקורי.

גם לנו היה בית פנקייק מקורי משלנו. זה שהוקם ב–65' בגני התערוכה בתל אביב ועד מהרה עבר אל תחנת הדלק פז בכביש החוף, הסמוכה לכפר ויתקין, וזכה בדרך לכינוי העברי המרנין "הפזנון". באמצע שנות ה–80 הגיעו פונזי וחבריו לדיינר במכוניות אמריקאיות גדולות באדיבות הטלוויזיה הישראלית; וויליס וארנולד, צמד האחים מ"על טעם ועל ריח" אכלו בבית המשפחה המאמצת מגדלי פנקייק; ואנחנו נסענו לפזנון בכפר ויתקין בטרקטורים דרך השדות, רק כדי לטפס על כיסאות הבר הגבוהים ולהידמות להם. את הפנקייק קינחנו בצלחת חומוס־צ'יפס, אבל איש לא הרים גבה לנוכח תפריט השעטנז הישראלי־אמריקאי־ערבי. הו ימים מאושרים, גרסת ההתיישבות העובדת.

בית הפנקייק המקורי – המקורי! חשוב לומר שוב – עבר בשנות ה–2000 למחלף הסירה בהרצליה. את מקום הטבחים והמלצרים הערבים מהפזנון החליפו מלצריות מבוגרות, רובן ממוצא רוסי, לבושות במדי דיינר אדומים של מלצריות אמריקאיות. הדלפקים הארוכים – חלק משמעותי מסוד קסמו של המקום הישן – הצטמצמו לשניים ונפתחים רק בשבתות, לתפריט נוספו גם פסטות ושניצל, ורק הפנקייק לא השתנה במאום: חביתיות עבות, אווריריות ועצומות בגודלן ‏(השד יודע אילו חומרי התפחה או משפרי אפייה מוסיפים לבלילה, אבל הפנקייק עצמו טעים להפליא‏) המוגשות עם מיטב המלווים הקלאסיים בגרסה המקומית: קוקטייל פירות משומרים מקופסה, סירופ שוקולד ללא שוקולד, סירופ מייפל סינתטי, קרם בוואריה וממרח נוטלה. אפילו אוהבים מושבעים של מזונות טראש ממכרים – נקניקייה בלחמניה מקופסת אדים, המבורגר זול ממשטח צלייה שחור ומשומן או ברד קפוא וזרחני – יתקשו לבלוע את הגלולה.

» בית הפנקייק המקורי. תחנת דלק מחלף הסירה הרצליה, 9514215–09

הפנקייק ההולנדי

ההולנדים הם אומה של אכלני פנקייק זה מאות שנים. יעידו על כך עשרות ציורים יפהפיים מהמאות ה–16 וה–17 המתעדים סצנות רחוב של נשים מוכרות פנקייק. בבתי הפנקוק ההולנדיים נמכרים עשרות סוגים של פנקייק מלוחים ומתוקים; בדוכנים עליזי הסוכך המוצבים בשווקים, בירידי שעשועים ובחופי כפרי הדייגים נמכרים הפופרטס, פנקייק קטנים עשויים מבלילה של קמח כוסמת וקמח לבן ומוגשים עם חמאה וליקר תפוזים.גדעון סינואני נולד בתל אביב ונסע להולנד בתחילת שנות ה–80 כדי ללמוד אמנות. בסופו של דבר מצא עצמו מתגורר בארץ השפלה במשך 15 שנה, וגם כשחזר לארץ החליט למצוא את פרנסתו בהכנת פופרטס לאירועים. הוא קנה לעצמו עגלה ניידת נאה, פלטות יצוקות ברזל ומרובות שקעים זעירים ויצא לדרך המתוקה. את תנועת היד המיומנת של המוכרים מארץ המקור לא הצליח לסגל – שם מעלים בלילה מן הדלי בעזרת מצקת, משליכים בתנופה את הנוזל על הפלטה הלוהטת וחותכים בעזרת סכין חדה את החיבורים המיותרים – אבל הטעם הוא אותו טעם.

» עגלת פנקייק הולנדי מקורי

בחלל המעדנייה הקטנה והמתוקה הזאת נישא תמיד ריחו הנעים של הסטרופ ואפל, דיסקיות ואפל דקיקות ושופעות קרמל וקינמון. בין המדפים הגדושים בממתקים, גבינות, רטבים ומשקאות – רובם מיובאים ישירות מהולנד – אפשר למצוא גם חומרי גלם וכלים לשדרוג הפנקייק הביתי.ואלה שמות, רשימה חלקית כמובן: מחבת פנקייק לילדים יצוקה בתבנית דובון עגול אוזניים; תערובת פנקייק מוכנה להכנת פופרטס ; סירופ כהה מקנה סוכר המזכיר בטעמו את טעם המולסה; ממרח טבעי של תפוחי עץ; חמאה הולנדית צהובה ונהדרת; קקאו משובח מתוצרת ואן הוטן, בית קקאו עתיר מוניטין שנוסד במאה ה–19; והטוב מכולם – ממרח הולנדי המבוסס על טעמן של עוגיות הלוטוס, עוגיות הקינמון אדומות האריזה המוגשות לצד קפה. לא להאמין כמה זה מזכיר את טעמן של העוגיות המקוריות וכמה זה טעים על ערימה של פנקייקים רכים ומתמסרים.

» ביאטריס, רש"י 19 תל אביב, 5256415–03

המתכונים של איל לביא

פנקייק, בתרגום מילולי, הוא "עוגת מחבת". בלילה של קמח, ביצים וחלב – עם תוספות המשתנות בהתאם לארץ המוצא והמתכון – הנאפית על משטח ברזל חם או על מחבת.הפנקייק נחלק למספר משפחות בהתאם לסגנון הבלילה. הפנקייק האמריקאי הקלאסי מצטיין בבלילה סמיכה מאוד, שמוסיפים לה אבקת אפייה ‏(ולפעמים גם סודה לשתייה‏) כדי לקבל פנקייק עבה בעל מרקם תפוח ואוורירי. הפנקייק הצרפתי הקלאסי והדק מוכר יותר בשם קרפ. הבלילה שלו דלילה יותר, והוא פופולרי כמאכל רחוב וגם כקינוח במסעדות יוקרה. אבל יש סוגים נוספים של פנקייק, מוכרים פחות או יותר במחוזותינו. בשווקים של דרום צרפת מוכרים קרפ ענק בשם סוקה, עשוי מבלילת קמח חומוס ואפוי על מגש ברזל גדול בתנור או על להבה; ברוסיה אוכלים בליני, עשוי קמח חיטה וקמח כוסמת; בסין מגישים ברווז פקינזי עם פנקייק עשוי קמח ומים ונטול ביצים; ביפן מכינים אוקונומייקי; ממזרח אירופה הגיע הבלינצ'ס; והמופלטות הצפון־אפריקאיות הן גם סוג של פנקייק, עשוי קמח, מים וסמנה ‏(חמאה מזוקקת‏).

פנקייק אמריקאי קלאסי – מתכון בסיסי

המרכיבים ל–6–10 יחידות:

> 1 כוס ‏(100 גרם‏) קמח רגיל

> 1 כפית אבקת אפייה

> 2 כפיות אבקת סוכר

> קורט מלח

> 1 ביצה

> 3 כפיות חמאה מומסת

> 2/3 כוס ‏(150 מ"ל‏) חלב

> שמן או חמאה לטיגון

הכנה:

בקערה גדולה מערבבים קמח, אבקת אפייה, אבקת סוכר ומלח. טורפים פנימה את הביצה והחמאה המומסת ומוסיפים בהדרגה, תוך בחישה, את החלב, עד שמתקבלת בלילה סמיכה ללא גושים. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעה לפחות.

מחממים מחבת מתאימה על להבה בינונית. משמנים בשכבה דקה של שמן או חמאה ובעזרת מצקת מוזגים למחבת כמות של בלילה לפנקייק אחד. ממתינים עד שהפנקייק מזהיב בצדו התחתון והופכים בזהירות בעזרת מרית או כף עץ שטוחה. ממתינים עד שהצד השני מזהיב ומוציאים לצלחת הגשה. חוזרים על התהליך עד שהבלילה נגמרת.

טיפ: אם הבלילה סמיכה מדי ניתן לדלל אותה בעזרת חלב או מים לפי הצורך. אפשר לשדרג את הפנקייק אם משתמשים ב–1/3 כוס חלב ו–1/3 כוס בירה במקום רק בחלב.

קרפ סוזט

קרפ סוזטצילום: אייל טואג

פנקייק צרפתי ‏(קרפ‏) קלאסי – מתכון בסיסי

המרכיבים ל–12–15 יחידות:

> 1 כוס קמח רגיל

> 2 כפיות גדושות אבקת סוכר

> קורט מלח

> 2 ביצים

> 2 כפות חמאה מומסת

> 1 כוס ‏(250 מ"ל‏) חלב

> שמן או חמאה לטיגון

הכנה:

בקערה גדולה מערבבים קמח, אבקת סוכר ומלח. טורפים פנימה את הביצים והחמאה המומסת ומוסיפים בהדרגה, תוך בחישה, את החלב עד שמתקבלת בלילה נוזלית ואחידה. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעה לפחות.

מחממים מחבת טפלון רחבה על להבה בינונית ומשמנים בשכבה דקה של שמן צמחי או חמאה מזוקקת. מוזגים מעט מהבלילה למרכז המחבת ובתנועה סיבובית של פרק היד מפזרים את הבלילה באופן שווה על כל המחבת. יש להקפיד על שכבה דקה ואחידה. כשהקרפ מזהיב בצדו התחתון הופכים בזהירות בעזרת מרית או כף עץ שטוחה. ממתינים עד שהצד השני מזהיב ומוציאים לצלחת הגשה. חוזרים על התהליך עד שהבלילה נגמרת.

מגדל פנקייק עם בננות מקורמלות וקצפת וניל

קינוח מושחת לסיום ארוחה כיפית ולא רשמית. מגישים למרכז השולחן, עם כפית ארוכה לכל סועד, ומסתערים.

המרכיבים ל–4–6 סועדים:

> 6–10 פנקייק אמריקאי קלאסי ‏(ראו מתכון‏)

לבננות מקורמלות ברום:

> 50 גרם חמאה מלוחה

> 1/2 כוס ‏(100 גרם‏) סוכר חום

> 1/2 מקל וניל

> 1/2 כפית קינמון

> 4–5 בננות חצויות לאורך ואז לרוחב

> 1/3 כוס רום כהה

לקצפת וניל:

1/2 מקל וניל

1 מכל ‏(250 מ"ל‏) שמנת מתוקה

2 כפיות אבקת סוכר

הכנת הבננות:

במחבת גדולה ממיסים את החמאה והסוכר. חוצים את מקל הווניל לאורכו ובעזרת גב הסכין מגרדים את זרעיו למחבת. מוסיפים קינמון ומבשלים על להבה בינונית תוך ערבוב מתמיד. כשהסוכר נמס ומתחיל להיווצר קרמל, יש להקפיד שלא יישרף ויהפוך למריר. מוסיפים את הבננות וממשיכים לבשל דקה או שתיים נוספות, עד שהבננות מתרככות. מוסיפים את הרום בזהירות ‏(לא לקרב את הפנים, הרום עלול להתלקח‏) ומגבירים את הלהבה. מערבבים בזהירות ומטים את המחבת לעבר הלהבה כדי לשלהב את הרום. כשהלהבה שבמחבת שוככת, מסירים מהאש ושומרים חם להגשה.

הכנת קצפת וניל:

חוצים את מקל הווניל לאורכו ובעזרת גב הסכין מגרדים את תוכו לקערת מיקסר. מוסיפים שמנת מתוקה ואבקת סוכר ומקציפים עד לקבלת קצפת רכה אך יציבה.

הרכבת המנה:

עורמים את הפנקייק במגדל גבוה ‏(מומלץ להרטיב אותם במעט רום‏). מניחים את הבננות המקורמלות בראש המגדל, יוצקים מעל את הרוטב שנוצר במחבת ומגישים עם קערת קצפת וניל.

סוקה ניסואז

מתכון המחבר בין שתי מנות קלאסיות מחופי ניס והריביירה הצרפתית – קרפ סוקה, עשוי בלילה של קמח חומוס, וסלט ניסואז טרי ורענן. מנה נפלאה לבראנץ', לארוחת ערב של סתיו או כנשנוש עם כוס רוזה צונן.

המרכיבים ל–6 סועדים:

לקרפ סוקה:

> 1/3 כוס קמח חומוס ‏

> 2/3 כוס קמח לבן

> קורט מלח

> קורט פלפל לבן

> 1 ביצה

> 1/2 כוס שמנת מתוקה

> מים מסוננים או מינרליים

> 1/4 כוס שמן זית לטיגון

לניסואז:

> 3 תפוחי אדמה מבושלים בקליפתם

> 3 פלפלים אדומים קלויים ומקולפים

> 3 ביצים חצי קשות ‏(מבושלות 7 דקות בדיוק מזמן הרתיחה ומצוננות במים קרים‏)

> 12 פילטים של אנשובי משומר

> זיתים שחורים

> 1 חבילה ‏(200 גרם‏) גבינת סנט מור

> 5 כפות חומץ בלסמי

> פלפל שחור גרוס טרי

הכנת הסוקה:

בקערה גדולה מערבבים קמח סוקה, קמח רגיל, מלח ופלפל. מוסיפים את הביצה והשמנת וטורפים עד לקבלת בלילה אחידה. מוסיפים בהדרגה מים מינרליים וממשיכים לבחוש עד לקבלת בלילה סמיכה אך נוזלית. מכסים בניילון נצמד ושומרים במקרר כשעה לפני השימוש.

מחממים מחבת גדולה עם מעט שמן זית על להבה בינונית. יוצקים מעט מהבלילה למרכז ובתנועה סיבובית של פרק היד מפזרים את הבלילה באופן שווה על כל המחבת. יש להקפיד על שכבה דקה ואחידה. כשהקרפ מזהיב בצדו התחתון הופכים בזהירות בעזרת מרית או כף עץ שטוחה. ממתינים עד שהצד השני מזהיב ומוציאים לצלחת הגשה. שומרים את החביתיות במקום חם עד גמר הטיגון.

להגשה:

מחלקים את הקרפים לצלחות הגשה אישיות ומניחים מעל כל אחת פרוסות של תפוח אדמה מבושל, קרעים של פלפל קלוי, רבע ביצה, שני פילטים של אנשובי, פרוסת סנט מור וזיתים שחורים. מטפטפים מעט חומץ בלסמי מעל כל קרפ, מפזרים מעט פלפל שחור ומגישים.

פנקייק ריקוטה וצ'אטני דלעת

זו הגרסה שלי לפנקייק הדלעת ההולנדי המסורתי. במתכון הקלאסי מוסיפים לבלילה מחית דלעת ‏(ניתן לקנות מוכנה בחנויות או להכין לבד‏). המתכון שלפניכם קליל יותר, אבל מזכיר בטעמו את המקור.

המרכיבים ל–10 יחידות:

לפנקייק:

> 1 כוס ‏(100 גרם‏) קמח רגיל

> 1 כפית אבקת אפייה

> 2 כפיות אבקת סוכר

> קורט מלח

> 1 ביצה

> 3 כפיות חמאה מומסת

> 2/3 כוס ‏(150 מ"ל‏) חלב

> 200 גרם גבינת ריקוטה טרייה

> גרידת לימון אחד

> שמן או חמאה לטיגון

לצ'טאני דלעת:

> 500 גרם דלעת חתוכה לקוביות של 2 ס"מ

> 1 כוס סוכר לבן

> 1/3 כוס ‏(100 סמ"ק‏) חומץ טבעי

> 2 כפיות ג'ינג'ר טרי קצוץ

> 2 מקלות קינמון

> קורט צ'ילי יבש גרוס

> 1 קליפת לימון חתוכה לרצועות דקות ‏(ז'וליין‏)

הכנת הבלילה:

בקערה גדולה מערבבים קמח, אבקת אפייה, אבקת סוכר ומלח. טורפים פנימה את הביצה והחמאה המומסת ומוסיפים בהדרגה, תוך בחישה, את החלב, עד שמתקבלת בלילה סמיכה ללא גושים. מכסים בניילון נצמד ושומרים במקרר לפחות שעה עד השימוש. מוציאים מהמקרר וטורפים פנימה את גבינת הריקוטה ואת גרידת הלימון.

מחממים מחבת מתאימה על להבה בינונית. משמנים בשכבה דקה של שמן או חמאה ובעזרת מצקת מוזגים למחבת כמות של בלילה לפנקייק אחד. ממתינים עד שהפנקייק מזהיב בצדו התחתון והופכים בזהירות בעזרת מרית או כף עץ שטוחה. ממתינים עד שהצד השני מזהיב ומוציאים לצלחת הגשה.

הכנת הצ'אטני:

מבשלים בסיר בינוני עם מכסה את כל המרכיבים, עד שהדלעת מתרככת ‏(אבל לא מתפרקת‏) ומוכנה לאכילה. משך הבישול הוא כ–30 דקות על להבה בינונית. מורידים מהאש, מסננים את הדלעת ומעבירים לקערה. את הנוזל מחזירים לסיר וממשיכים לצמצם עד שמתקבל סירופ סמיך. מוסיפים את הסירופ לקערת הדלעת ומגישים חם או קר ליד הפנקייק. אפשר לקשט עם אבקת סוכר וקינמון.

פנקייק כוסמת ותפוח אדמה

חביתיות חמות עם דגים כבושים ומעושנים, שמנת חמוצה, פרוסות בצל טרי וודקה קפואה, והרי לכם ארוחה מזרח־אירופית כפרית מושלמת.

המרכיבים ל–12–15 יחידות:

> 3/4 כוס ‏(100 גרם‏) קמח כוסמת ‏(להשיג בחנויות מתמחות‏)

> 1/2 כוס ‏(50 גרם‏) קמח לבן

> 1 כפית שטוחה שמרים יבשים

> 1/4 כפית מלח

> 1/4 כפית עשבי תיבול מיובשים ‏(פטרוזיליה, תימין ושמיר‏)

> 1 כפית אבקת סוכר

> 2 ביצים

> 3 כפיות חמאה מומסת

> 1 כוס ‏(250 מ"ל‏) חלב חמים

> 3 תפוחי אדמה בינוניים וקלופים

> שמן או חמאה לטיגון

הכנה:

בקערה גדולה מערבבים קמח כוסמת וקמח רגיל יחד עם שמרים, מלח, עשבי תיבול ואבקת סוכר. טורפים פנימה את הביצים והחמאה המומסת. מוסיפים בהדרגה, תוך בחישה, את החלב וממשיכים לבחוש עד לקבלת בלילה חלקה. מכסים בניילון נצמד ושומרים במקרר לפחות שעתיים.מגררים את תפוחי האדמה בפומפייה גסה ‏(כמו להכנת לביבות‏) ומשרים אותם במי קרח למשך רבע שעה. מסננים וסוחטים היטב מנוזלים. מוסיפים את תפוחי האדמה לבלילה ומערבבים. מחממים מחבת משומנת ומטגנים את הפנקייק על להבה בינונית.

טיפים – הפנקייק המושלם

» בדרך כלל תיאלצו לוותר על הפנקייק הראשון והשני, מכיוון שטמפרטורת המחבת עדיין לא מדויקת או מכיוון שטרם נכנסתם ל"מוד" המתאים. הכנת פנקייק היא עיסוק כמעט מדיטטיבי.

» כדאי לוודא שהמחבת נקייה ושלמה, ללא חריצים ושריטות.

» יש לשמן את המחבת בעדינות בעזרת חמאה מזוקקת או שמן צמחי ‏(אפשר גם שמן דקלים‏) בין פנקייק אחד לשני.

» יש לעבוד על להבה בינונית ולהתאזר בסבלנות: כשהפנקייק מגיע לגוון זהוב ומתחילות להיווצר בועות אוויר בבלילה, זה הזמן להפוך אותו.

» אם רוצים שהפנקייק ייצא עגול ומושלם אפשר להשתמש ב"רינג", חישוק נירוסטה עם ידית להכנת פנקייק על פלטת ברזל. ניתן להניח את טבעת הרינג גם במחבת הביתית.

» לאחר שרוכשים את המיומנות הבסיסית ומבינים את היחסים הנכונים בין מרכיבי הבסיס ‏(קמח, חלב וביצים‏), אפשר להתחיל לאלתר. הכל נתון ליד הדמיון: סוגי הקמח, התוספות לבלילה, הרטבים וצורת ההגשה.





קרדיט – פורסם לראשונה